Tuesday, 14 January 2014

Owh NO!!! Parut Berlubang???

Assalamualaikum..Jom Selawat dulu! Allahumma Solli 'Ala Muhammad..

Post kali ini saya nak KONGSIKAN tentang MASALAH PARUT BERLUBANG,kebiasaannya parut ni disebabkan oleh FAKTOR UTAMA adalah JERAWAT BATU,CHICKEN POP,DEMAM CAMPAK dan sebagainya..tapikan saya nak sentuh disini adalah disebabkan JERAWAT! Huh! senang sikit saya nak kongsikan dari hati ni..cewah! saya nak kongsikan tentang history diri saya tentang JERAWAT KRONIK yg saya alamai sejak berumur 13 tahun! sekarang ni dah 25tahun,lama jugak taw saya tanggung benda ni,bertahun-tahun lamanya..nak solat pun sakit masa nak sujud sebab kat dahi memang jerawat beranak-anak kat dahi dan seluruh muka! Allahu akbar,sebab apa KRONIK? yelah xkan sebab berangan tahap gaban kot? hehe..ni bukan jerawat manis dah ni,tapi dah TERUK! Menangis-nangis saya..yang jerawat bernanah tu kalau pecah n lekat kat tudung memang sakit! hurmm..

Pakar Kulit pun dah pergi tapi tetap sama je..huhu,habis beratus gak dan dapat vitamin doc bagi,tapi tetap tak sesuai..Sampailah mak saya bawak pergi ke Salun,dah macam2 salun n produk saya guna,sampailah chemical yg teruk pun saya sebat! akibatnya?? makin sensitiflah kulit ini (masa tu xstudy pun pasal bahan2 kimia bahaya ni)..siap akk kt salun tu cakap,"sayangnya,muka anis cantik tapi kulit bermasalah" :'( dan sampailah sekarang saya jadi ALERT tengok ingredients sebelum guna,nak cakap pakar xlah juga,hasil dari pembacaan je bukan ujikaji..hihi..sampai terhafal lah jugak istilah2 chemical merbahaya..capai je produk,benda PERTAMA saya cek adalah Ingredients..paling yg tak dapat saya lupakan adalah pergi ke 1 salun ni (masa skola menengah),selepas habis je rawatan,memang pedih sangat2! masa tengah facial tu muka saya macam ditoreh2 guna besi,SERIUS! bila bangun pagi je muka saya penuh dengan nanah2 halus,PENUH! Meremang roma bila ingat balik! ='( sampai saya MC xpergi sekolah taw masa tu..


gambar hiasan,ngeri!!!!!

Muka berjerawat saya ni sangat FEMES dikalangan guru2 dan kawan2 saya..mana tidaknya! Dulu kat skola Ustazah tegur,"eh muka kamu ni kenapa?",saya hanya mampu senyum je dan Ustaz saya siap tanya kat sepupu saya yg sekola sama dengan saya,"jerawat dak anis dah ok dah"? (masa ni dah habis sekolah n di Universiti)..baru ni jumpa Ustazah yg ajar Adab dulu,dia ambil adik saya untuk buat sepanduk Khat skolah dia,so jumpa lah sekejap kebetulan balik Melaka..adik saya cerita,Ustazah cakap "eh dah bersih dah muka kakak awak,dulu banyak jerawat"..hehe..kembang semangkuk lah kan..alhamdulillah lah..Dulu ingat macam dah xboleh baik dah (iman turun masa ni,hehe)

Hari makin berlalu..tahun demi tahun..jerawat yang teruk dulu hampir takut2 nak naik,yang tinggal hanyalah bekas2 parut berlubang..hurmm..adalah sikit2 jerawat ni,tensen gak kan..lepas tu pergilah buat laser kat satu klinik swasta di Seri Kembangan,RM1400 jugak sekali buat..sekali tu je lah..tapi hasilnya?? 5% sahaja kot..2minggu bertapa kat rumah sebab xboleh kena sinaran matahari,tp alhamdulillah syukur..

NOVEMBER 2012 -Saya cari ALTERNATIF lain iaitu rawatan dalaman pula ..antaranya saya terjumpa suppliment Shaklee,sebelum ni pernah try yg kat farmasi,klinik dan cosway tapi xsesuai dengan badan..ada tu sampai keluar merah2 tapi xgatal,dan saya ambil antibiotik dari klinik,sampai bilakan? antibiotik sangat bahaya utk penggunaan BERTERUSAN! Sehinggalah memang TERTARIK sungguh lah dengan Shaklee ni sebab ianya ORGANIK! tiada penggunaa Silica Gel lagi MashaAllah..yelah,dah puas dah terkena dengan produk2 chemical ni,serik! murah tapi hasilnya? memang BUNTU! so saya pun serveylah pasal Shaklee (sebelum saya tahu mummy tiera saya ahli shaklee) hehe..dalam fikiran..nak beli taknak?? sebab MAHAL! tapi Push Factor yg membuatkan saya nak beli ialah saya nak kulit kembali macam dulu! tengok testimoni ada yang berjaya! (parut berlubang menyebabkan tisu2 kulit dah mati,ia boleh dikurangkan tetapi tidak boleh dilicinkan semula) ok lah,kurang pun alhamdulillahhh! saya beli Full Set,beli sekali botol besar bukan mini pack ye,yg ada Vit C(180bj),Vit E(120bj),B complex(120bj) dan ESP,total RM300++ jugak lah..tapi suami saya baik hati,dia belanja saya..sekarang saya pula belanja dia(suami) Set Slimming, haha!

tadaaa! ni dia suppliment Shaklee yg saya guna,Full Set SkinCare =)
~ESP mempunyai sumber protein tebaik utk membaiki tisu2 kulit yg telah rosak AKIBAT PARUT,insyaAllah parut berlubang akan beransur kurang dari sebelumnya =)

Ok lah,seminggu makan memang xnampak ape pun..saya faham,dia kan organik! bagi masa pada badan untuk rawat sendiri sambil dibantu oleh suppliment Shaklee ni..Biiznillah..so saya konsisten lah,dengan banyak minum air..selepas sebulan lebih dah nampak kesannya,memang tak drastik! (sb bukan chemical bahaya) n saya teruskan..sampai 4 bulan! kulit dah kurang berminyak! jerawat segan nak naik! kalau naik pun cepat surut! bintik hitam berkurangan! dan yang BEST SANGAT! Parut dah  semakin berkurangan especially parut berlubang tu dah makin mengecil dan nak rata,! ya Allah,hati ni syukur sangat sebab dipertemukan dengan Shaklee..berbaloi lah beli..harga yg terasa mahal dulu dah tak rasa pun,sebab ada kesan yg menakjubkan TANPA RASA SAKIT DAN PERIT! TAK PERLU LASER! =)..Alhamdulillah saya dah tak fobia dengan masalah kulit yg dulu mengerikan dan terasa kurang keyakinan apabila berhadapan dengan orang sekeliling,serius! =)
lagipun dah selidik yg Shaklee ni SELAMAT,HALAL DAN ADA KELULUSAN KKM..

Maaf tiada full pic muka,sebab kini dah berhijrah..hehe..apepun saya akan kongsikan mereka yang mengalami masalah yg sama dengan saya ;) sekarang kulit dah makin cantik dan glowing! berbanding dulu..=) ramai kenalan yg tegur taw..hihi..pakai ape ni??? syukurr..xpayah lah mekap2 tebal lagi sebab memang tak suka mekap! nanti xberseri dan menghakis warna asal kulit..hehe..just memadai sahaja..Toner + moisturiser + Bedak Ronasutra,Sunblock jarang pakai..pemalas =D,rajin bersihkan muka awal pagi dan sebelum tidur..

its me! anis..=)


Disini saya kongsikan beberapa TESTIMONI pengguna Shaklee set SkinCare yang BERJAYA mengurangkan PARUT BERLUBANG! Say bye bye! =)
credit to lifefit.com

credit to shillbeauty.com

credit to pakarcantik.blogspot

Ape yang saya nak cakap jujur dari hati,jangan pernah SERIK dengan masalah kulit yg kita hadapi..cari jalan penyelesaian..InsyaAllah! kalau kita pergi PAKAR KULIT sekalipun,memang mereka akan berikan kita suppliment2 untuk kulit..yup kita sebenarnya kekurangan nutrisi! tak semua orang mempunyai ketahanan badan yang sama,ada kulit ok je..tapi resdung teruk..so,masing2..kadang2 kita makan pun makanan yg dah termusnah nutrisi2 penting utk tubuh,itulah kepentingan suppliment untuk tubuh kita..ELAKKAN penggunaan ANTIBIOTIK berpanjangan,dan pilih kosmetik yg sesuai..Alhamdulillah saya lega sebab dah sharekan apa yg terbuku dihati saya..

U all nak rasa bagaimana pengalaman saya dengan Set SkinCARE Shaklee?? Wajib CUBA! Kalau kurang bajet boleh ambil set yang concern untuk parut sahaja iaitu ESP & VITAMIN E =) FAST ACTION FAST RESULT!
Hubungi Saya,

Shaklee ID 1034674
Nurhanis Kamarudin
014 5232058 (sms/whatsapp/wechat)
Fb Page : Miracle of shaklee - Organic vitamins
*Free Consultation
*Free Tips
*Free Exclusive Timetable
*Secret Price! =)


Terima Kasih

© By Nurhanis Kamarudin | Template Designed By Blog Bingkisan Hati