Tuesday, 29 November 2011

Korean Make Up Trend =)

Assalamualaikum wbt

Selamat pg!! =) hope hari ni lebeh elok dr hari2 yg lepas..if kite ade masalah,sbolehnye wat la perkara2 yg akan mem"bz"kan diri kite..sb diri org len xleh nk mggembirakn kite kcuali org tu btul2 fokus kt kite..k? =) mmg kdg2 kite pn buntu xthu nk watpe ms tension..sb fikiran n akal kite brcelaru..sy faham pasal tu..=)

okeh,hari ni sy nak crita tentang make up la plak..hehe..mgkin ade ssetengah org minat,n ade yg xminat lgsung..dan ade juga yg hanya amek tahu shaja..juz pengetahuan am..at least kite ade 1 ilmu yg dianggap remeh tp akan berguna 1hari nnt..=) ekceli sy dulu xbrapa minat,bila dh amek tahu nk cube la plak..yg pnting jgn salah guna benda ni..hehe..~ xsalah nk make up kan? tp jgn jd kaki make up plak..apepn bila nk make up tu jgn smpai hilang ke"naturalan" tu okeh..mmg TAK CANTIK..xpasal jtuh hukum HARAM plak..hurmm..

korang mesti terpegun tgk kecantikan org Korea kan? comey lotey g2..natural beauty gk la..tp dorang ni mmg femes tntang plastic surgery kt muka..mgkin dorang rase dorang ni xcantik kot..tp hukum tetap HARAM sb merubah ciptaan Allah..tp sy pasti ape yg mmbuatkan wajah mereka klihatan "flawless" n natural ialah..hehe =)


1. Foundation/BB cream (blemish balm)
~ korean girl ni mmg akn mula dgn bnda alah ni dlu sblum prepare ape2 kt muka dia..cream ni dpt menyekatakan wrna kulit,memudarkan cela,n muka agak klihatan Freshhh..xnmpak pucat n lesu akibt persekitran kita..asalkan jenis cream yang seswai ngn kulit muka kite..klu kulit normal xksah nk tenyeh ape pun kan..tp kulit sy jenis brminyak jd kenalh gn yg seswai..xleh men tenyeh je..hehe..klu amek yg ade tea tree lg bgus (utk pimples). n jgn lupa pastikan cream tu ade SPF (UVA/UVB)..maklumlah cuaca skag..sgtla panas..bahaya utk ksihatan kulit kite sbenarnya..jd cream Foundation/BB cream bkn sekadar utk kecantikan ttp utk perlindungan kulit jgk..yg pnting utk nmpak wajah lbih natural,juz guna sdikit shja..klu byk2 nt kulit mgkn akan nmpk cm meleket n brminyak..xpun brcapuk n bertopeng..xbesttt..=) n dab la bedak2 ckit utk kelihatan lebeh natural..


macam2 jnis BB cream ni..xpyah make up bagai,juz gna ni dh leh cover =)

2. Eyebrow pencil/eye liner n etc

~ okeh,eyebrow pencil ni plak utk mngukir keningkan..tp sy suggest xpyah lah kot sb kebanyakan org Malaysia ni Allah bg kening yg lebat..Alhamdulillah..mgkin yg kening jarang2 n botak tu leh la calit skit je..hehe..ade yg botak sb mgkin sakit..hurm..utk eyeliner plak dia cam celak..so xksah la samada nk guna celak mekah ke ithmid ke or celak pencil..ni jgn guna byk sgt..nt hilang natural..tapi klu guna ithmid/celak mekah ni ia bek utk ksihatan mata..bkn skadar u kecantikan je..eyeshadow tu klu xgna pn xpe,tp sy tgk eyeshadw white colour,mmg sweet la..hehe..natural je..ni pun  guna 1 layer pn dh ok..xpyah mnonjol sgt la..xpasal org trgoda nt brdosa..huhu..


eyeliner utk mata..guna ckit  je 4 natural looking..

3. Mascara

~ Mascara ni korang dh tahu kan..utk lentikkan bulu mata n bg lebatkan bulu mata..bukan bulu idung korang taw..haha..joke je..mmg byk brand mascara ni..ikut korang la mana yg seswai..ade yg brwarna cam black n brown..tp ade yg non colour..cam gel..natural gk..hehe..suka~..bagi yg bulu mata yg cam xde tu elok la guna..tp amek yg leh aktifkn prtumbuhan bulu mata..penting utk mngelak habuk masuk dlm matakan..n sy suggest xpyahla nak gatal guna bulu mata pelesu tu..mmg la cantik..tp risiko utk kesihatan mata agk negatif,xpasal bulu mata korang botak hbis n mata rosak..tp kena igt..brdosa pkai bnda alah tu..


ni mascara jnis ape ntah,byk sgt dlm market skg..
4. blusher/ pemerah pipi

~ ekceli benda ni xpakai pun xpe kot..pernah tgk yg over sgt pmakaian blusher ni..xcantik lgsung..cam badut..haha~ jgn marah...korean pun guna skit je..=)


ni blusher ngn brush skali..tp sy xpkai ni..masih xperlu lg kot =P
5. lipstick/lipgloss

pemilihan warna yg btul adalah pnting..utk klihatan natural plihlah wrna2 yg natural n lembut..yg seswai ngn bibir anda..especeli org brkulit tan/gelap,xkan nk pilih merah cili kot..mmg xseswai..pemakaian lipbalm pn sgtlah penting,plih yg ade SPF juga..bibir kering merekah mmg xsihat kn? so jg lah bibir kite elok2..xpun gna lipgloss n lipbalm pn dh memadai..natural g2..=) utk kesihatan bibir,sblum tdur sapu ngn honey or marjerin..utk bibir lembap..ekceli wrna bibir menonjol sgt pn xelok kan..faham2 la..yg pnting SEMULAJADI


Ni jenis lipgloss..klu nk pkai juz ckit je..sb bibir kite dh ad wrna natural..=)

Okeh..so klu dh ade alat make up leh la praktikal..kot2 dh ade suami nt tnjuk depan suami,xlah pucat lesu je muka kite..klu suami suka maka berphala la kite insyaAllah..yang penting guna dalam lingkungan yg sedikit n memadai sahaja..make up over sgt pn xelok..simple je kan korean punya make up..cam make up artis kite tu..tgk real cam hantu je..takut >_<"
hah,bila dh pki make up jgn lupa bersihkan dgn cleanser yg brsesuaian okeh,bila ad luar rumah tu n nak singgah solat..bersihkan dulu sisa2 make up tu..rajin2kan diri..ni x,bla tgk je telekung2 kt surau shopping complex bkn men kotor lg ngn sisa2 make up ni..geli aku..ngn bau lg..brtggungjawab la skit..huhu~

p/s : jagalah perhiasan kita seeloknya, 1 kurniaan Allah yg sgt brharga bg stiap Insan..nak make up xsalah asalkn natural n at the same tym merawat kulit..at least POWDER n LIPBALM..=) k bubby..

Terima Kasih

Monday, 28 November 2011

Cameron in memory..=)

Assalamualaikum wbt

hope korang sihat2 je sume yer..sory la klu blog sy ni xcomel, hehe..jenuh dah edit2..dah dpt layout yg comel plak wat hal..xd rezqi kot wat masa ni,tp ekceli mmg sy xtahu sgt nk mengedit blog ni..hehe..trimalah seadanya..hehe =)

ok hari ni sy nak kongsikan pengalaman sy semasa sy bercuti kat Cameron Highland ok? ni ekceli kali ke2 sy g sana..sumpah best.. sb? yelah kat Melaka ni panas sokmo..sesekali duk dlm iklim sejuk mmg best!!!
sy g sana bkn dgn family tp ngn satu rombongan ilmiah sek rend agama kg padang pd musim cuti skola br ni..bertolak jumaat mlm 18nov11,nek bus skola..hehe..yg g lebih kurang 40org je..trmasuk family murid gk..sy kurang malu sb salah sorg ustazah yg g tu best fren  sy ms skola menengh dlu..hehe..so,alhamdulillah kami selamat smpai ke Cameron pd kul 6am..tp kami stay kt Masjid Cameron dlu utk solat subuh..hurmm,bile jejak je kaki kt tanah Cameron tu mmg sejuk gilerr..menggeletar kaki n gigi sy?haha..pe lg nak angkt wudhu'..agak bise2 kulit bla kena air paip kt masjid tu..huhu~..so mmg sumpah xkuasa nak mandi..dlm kul7 kami g breakfirst  utk memenuhkan perut yg kosong..hehe..kebetulan member sy bawak ketupat & rendang..mmg best!~

Tepat kul8 kami bergerak ke bbrapa destinasi2 yg hendak dilawati..tmpt pertama yg sy g ialah Bee farm..hurm ade lebah je lah kan n kedai2..sy amek ksempatan gk lah,bli beg tgn n jagung..hehe..

kami masuk sb Free je..haha~

ok..lepas tu sy g ladang Ummphh @ Boh.. memag xcited taw..tapi, mmg giller jgk dbwatnye..sy nek bus skola yg agk antik taw,drivernye Indian ..bayangkanlah,lereng2 yg kurus tu dia bleh bwk ngn laju n cam dh pro gak lah..haha~ kecut pwot gk dbwatnye..especeli bila brtembung 2 knderaan kt selekoh tajam tue..bus plak btul2 tepi lereng bukit tu..ish3..tp pemandangan kt c2 mmg cantik sgt..Subhanallah..=) klu g sendiri kite leh bhenti kt mana2 tmpt n g msuk ladang Boh tu sendiri..=) sy g melawat kilang proses teh tu sendiri..tp dlm tu xleh amek gmbr..hehe..so,kami menggedik kat luar je brgambar..hehe

 ha..ni dia..ladang Teh Boh kat Sungai Palas


 ok..ni pintu masuk kilang Teh Boh tu..

 see!!! MashaAllah,cantik sgt..ni la ladang boh yg korang slalu mnum tea tu..hehe..

ok..ni plak Kea Farm..memang murah lah..tgal fulus je xbwk byk..haha~ aku juz bli bantal utk kete V!va aku

 ni strawberry choc yg mmg best! price rm2..kire sbiji 50sen la..hehe

Beklah..ni je lah yg sy sempt kongsikan even byk lg gmbr2 kt sana..lupe plak,kt sana sy menginap di hotel budjet Chu Gin kat Brinchang..brdekatan dgn nigth market yg mmg mcm2 ade..huhu..jln kaki je nk g sana..dlm pekan..hehe..ekceli byk lg tmpt yg sy singgah sperti Cuctus Point,Strawbery Farm,Bharat Tea Plantation,Arked Peladang,Lata Iskandar n byk lg lah..sy brgerak smula ke Melaka pd 20Nov11 pd pkul 9am..n Alhamdulillah selamat tiba dlm pkul 6pm..hopefully klu ada rzqi dapat brcuti ke sana lg..xpun kite g Kundasang,Sabah..tempt iklim sejuk gk..hehe~..Wallahua'lam..k bubby!! =)

Terima Kasih

Sunday, 27 November 2011

Heyya!!! This is My new blog..=)

Assalamualaikum wbt

Dengan rahmat dan kasih sayang Allah,sy masih berupaya untuk membuat blog baru ni..Alhamdulillah..hehe..bukan ape,sbelum ni pun sy ade blog..tapi xaktif pn,sampaikan ade hamba Allah yg tegur..hehe..lame xupdate..

jadi,blog baru sy ni akan sy sharekan cerita2 yg mungkin tentang kehidupan sy? kehidupan sekeliling? ataupn ape2 je lah yg sy rase ianya cam bagus..n agk perlu sy sharekan kt korang (jgn fikir ngatif plak)..hehe..dgn blog ni jgk mungkin tmpt sy curahkan ilmu2 jgk n tmpt luahan hati..yg pnting leh jd iktibar n untuk majukn pemikiran kita..InsyaAllah..byk slogan yg direkakan cam sharing is caring, sharing is loving , no sharing is nothing? haaa..mcm2 la korang..huhu~ pePun sy harap korang sume enjoy n sy akn cube update slalu blog baru ni..n blog ni mgkin sbg diary sy gak la..hehe

dengan lafaz BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM sy merasmikan blog baru sy..brtarikh 27 Nov 2011 brsamaan 1 Muharram 1433H..6:48pm
selamat tahun baru!!! kullu 'am waantum bilkhair!! =)
Terima Kasih

© By Nurhanis Kamarudin | Template Designed By Blog Bingkisan Hati