Tuesday, 20 December 2011

abgku kahwin sudah~ =)

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah masih ad chance utk berpena disini lgi..hehe..skg cuti skola hnya berbaki +- smggu je lagi..pastu kmbali brtugas d skolah sprti biasa..dah cuti lame ni cam mls nk mula kerja blkkn..hehe :P apepn tggjwab wajiblah dlaksanakan,cewwahh~..bbrapa hari lepas telah brlangsunye majls prkahwinan abg saya
(cite khwin lg lah)..hehe..

majlis yg sederhana brjalan dgn lancar,alhamdulillah even cuaca slalu brmain teka-teki spnajang majlis brlgsung..hari jumaat (16 Dec 2011) merupakan hari brlgsungnye mjlis akad nikah di rumah pengantin prempuan,masa ni kt rumah saya xd la bz sgt sb prepare ala kadar je brbanding rmah pgntin prempuan yg ingin mnyambut org sebelah (puak pgntin laki)..hehe..lepas solat jumaat je trus brsiap2 sakan utk ke rumah pgntin prempuan,mujur xjauh,hanya bbrape minit je..saya drive kete sndiri ke sana brsama adik2 saya,yg len bwak kete masing2..kedatangan kami disambut dgn pnuh adat dan hormat..trima kasih..hehe..lupe plak..tok sidang yg brambut ketak meraikan kedatangn kami dgn pnuh senyuman..hehe..segala jamuan telah trsedia oleh phak pgntin prmpuan..sambil tggu tok imam dtg,perut aku wat hal la plak..adehh..sebaik mantain je lgi ms tu..hehe..yg hadir masa tu imam 1 n 2 serta tok sidang..tok bilal pn mai..tp tgk dia cam xrok je..penat kot..abg saya dh standby dah masa tu smbil brseram sejuk..haha..sape xgmentarkan..huhu..

pada pukul 3:45pm sahlah kedua mempelai mnjadi suami istri..hehe..imam ni bagus btul lah..slain soalan basic tntang alam prkhwinan yg ditanya,imam turut memberi nasihat n pringatan jgk..sb pngalaman sblum ni tgk imam tanya g2 je..majlis turut dimeriahkan dengan kehadiran sanak saudara,selepas akad kami dijamu diluar rumah..


dup dap dup dap~ =P


sedih tym ni..haha~

Alhamdulillah selesai sudah majlis akad dgn sekali lafaz shj..hehe =) sy pun dah dpt kak ipar yg cute loteh..mlm sabtu tu pn ada majlis jgk..tp saya dtg lmbt skit lah..tp sempat jgk duk dlm majlis n mnjamu selera..hehe..family pak ngah pun br dpt dtg malam tu sb br cuti..keesokannye pulak walimah diadakan di rumah pnting prempuan..ramai tetamu yg hadir masa tu..dgn paluan kompang pngtin pun brarak msuk ke rumah..hehe..tp geng2 kompang dtg lewat ms tu..huhu



ni majlis hari sabtu

hari ahad tu plak brlangsungnye walimah di rumah sy plak,mempelai memakai wrna cream gold utk busananye...hehe..cantik jgk..walimah di rumah saya sderhana je,jmputan pn xramai..even xramai,namun ttap bz n meriah jgk..yg xjmput pn mai jugak!hehe..saya n spupu saya jg kat makanan,ceduk nasi utk tetamu,lauk sndiri ceduk..hehe..best jgk jd pnceduk nasi ni ek,leh kenal n jumpa ramai org :P..bakal mertua saya pn mai jugak.,malu2..ececeh..=) majlis selesai lebih kurang pkul5 dgn siap kemas2..yg slebihnya wat sok pulak..seronok brkumpul ngn sanak saudara cmni..bkn slalu dpt pluang cmni taw..saya pulak camne la ek..hehe..takut :P..ahad malam tu aktivt mmbuka hadiah..hehe..macm2 la dpt..sronok je..saya hdiahkan dinner set je..mahal la gak rasenye..bli kt jusco..hahaha..

k lah..ni je sempat sy coretkan utk diary sy..see again!!! bubbyyyyyyyy =)

Terima Kasih

Wednesday, 7 December 2011

Nasi Goreng Cili Api lagii~ =)

Assalamualaikum wbt

ehem..cik diary.....=) malam ni saya cam xtahu nak makan apa..punyalah byk makanan dalam dunia ni leh jd xtahu ek..haha..selera nak makan lauk pauk kg cam dh kurang je..=/ bkn brmaksud sy xminat lauk2 camni..myb musim tekak agknye..hehe..selera org..mesti slalu brubah kan?..kul7 lebih td saya dah siang ayam,wat potongan "dadu" gitu..ekceli sy nak perap ayam tu,nak wat sate ayam goreng..makan ngn nasi himpit..pevret2..=) dah siap2 dah isi ayam saya kerjakan..n saya trus cari bahan2 pnting yg dperlukan utk perap ayam tu,at last sy tgk banyak bahan2 xde la pulak..igtkn dah ready bhn2 tu dalam umah ni..serai pn xde..nak petik plak kt blakang umah dah malam2 bute..nenek saya duk bebel hal ni..dia cakap "siang tadi ko xcakap suruh ptik,dah malam2 br nak ckp". hurmm..saya xprasan serai tu mmg xd dlm icebox,,nak wat camner kan..lgpun bukan sy suruh dia petik pun,nnek sy saje wat story len plak..haha..

fikir punya fikir nak wat menu ape la malam ni..last tgk dlm icebox byk lagi cili api..n ayam pun ada..tringin nk makan nasi gorg cili api skali lg..hehe..pdhal makan dh semalam..saya xminat sgt pedas2 ni,klu makan pedas sgt rase cam nak pengsan je..huhu..=( jd sy wat yg xbrape pedas punya..=) tnpa buang masa sy pn sdiakan bahan2 yg patut..kali ni saya tmbah tlur n isi ayam..maknenye lg bestlah dr yg smalam..haha..~


banyak ni je nasi nye..seswai la ngn perut sy yg tgh "o" ni..hehe

lepas isi ayam dah agak empuk, kite campakkn telur pulak =D. sy dadar dulu..


gaul till sebati..


jgn lupa utk rasa dlu sblum dihidangkan..klu tawar +garam lg,klu masin +nasi lg..haha..


alhamdulillah..da siap pun..tp masa ni dah masuk dlm perut dh..ngEeee~ =)

masak ni xsusah sbnarnye..sb ianya satu kemahiran dalam kehidupan kite..klu nak pndai masak,slalu la cube men masak2 ye..hahak..tp saya rase bla dah khwin sok2 baru nak blaja lah..blaja masak ngn zauj lg best..bace cerpen2 pendek pasal istri dia xpandai masak,bila 1st time msak macam2 rase ade,all in 1..haha.. n si suami pulak xde nak marah2 gara2 istri yg xpndai masak..hihi..co cweet~(pelat la plak) =P .sy ada ckit problem..iaitu sya mudah terlupa resepi la..adehhhh..tp saya yaqin,bila saya dah masak2 slalu mgkin mudah utk sy igt rsepi2..usaha tangga kejayaan..~ k lah..bubbyeee diary..=)

Terima Kasih

Tuesday, 6 December 2011

Aktiviti mini cuti sekolah..yuhuu =)

Assalamualaikum wbt

Helo my diary bucukk..c again..~ =)
hari ni dah masuk mgu ketiga cuti skola..jap je kan masa berlalu..nak masuk setahun jgk saya jadi seorang pendidik..cita2 masa kecik2 dulu..hihi..mgkin rezeqi awal nak jadi pendidik..mana tahu dah khwin nanti xkerja lagi..=) . dah kerja ni rase len je suasana if nak compare susana blajar dlu..ckup best even masa imtihan tu mmg nk cepat je hbs paper..n xsabar nak tunggu cuti sem..tp tu lah adatnye..if dah keje nak study lagi n tgh study rase nk cpat keje je..hihi..macam2..yg pnting kite hargai apa yg kite sedang lalui skrang,ada org masih menganggur lg xbkerja..jd say Alhamdulillah.. =)

Imam Al-ghazali : "dari semulia-mulia pekerjaan manusia, menjadi guru kepada kanak-kanak

dari mutiara kata oleh Imam Al-ghazali lah saya lebih berminat kenapa saya pilih bidang profesional sbgai pendidik ni..=). Cuti skola hanya berbaki bbrapa minggu je lagi,next year ada lagi pelajar baru(thn 1) hehe..cuti sekolah ni aktiviti xbanyak sgt..kdg2 rase bosan je duk umah..minggu lepas g jalan2 (menjemput walimah abg sulong) kat seremban..rumah bakal mertua saya..hehe..dorang baru pindah ke sana..malu plak,sebab memang xbiasa brjumpa..hurmm =) sebaik xrmai adik bdk dy kat c2..hehe

Hari sabtu baru ni saya ke seri kembangan ngn mak n adik pmpn sy..4 wut? sy g buat laser kat sana..di Klinik Qistina..hehe..so 2minggu sy xleh terdedah kepada cahaya matahari terik,dah macam putri lilin la plak..xsempat nak g jalan2 ke k.l . pas habis rawatan trus langsung brgerak pulang ke Melaka Negeri Bndar Teknologi Hijau..hehe..xbrkesempatan nk jumpa tunang saya jgk..dia xleh lari dari kuliah kt UKM..dekat dah ngn sri kembangan tu..=)


ni lah alat laser nye,masa wat tu rase cm kena karen..hahak

Tadi mmg saya blurr sgt xthu nak wat ape,nak kuar umah xleh plak..kebetulan hari ni mak saya xmasak berat2,juz wat tlur goreng je =/ ,jadi saya plan nak wat nasi goreng cili api..simple je sb bhan2 xd..hehe..juz guna bwang merah,bwang putih n cili api yg nek busu saya bagi..hehe..saya xsukat pn,sb simple je kan..men campak je..saya share ngn mak saya je..hehe


tumbuk2 smpai lumat..yg pnutup biru tu untuk elak percikan yg berapi tu..haha..
(ekceli tkut masuk mata,so pedihhHHHHHhh)
goreng smpai garing okeh..hehe

ni dia..masak sampai nek bau..cerai2kan nasi yg melekat2 tu =)

Tadaaaaaaaaaaa!~ dah siap..even simple ttp sedap rasenye..=)
malam pulak nenek sy ajak makan kat luar 1 family;..nenek blanja lagi~ hehe..kuar malam2 xpe,sb xpanas kan..=) kenyang giler..alhamdulillah..sy makan menu char kue teow penang..mmg sodap lar..lawan plak ngn jus apple susu..lg trangkat..hehe =) ok lah,smpai cni je la Qalam Qalbi..ada rzqi kite jmpa lg ea..bubbyyy..=)

p/s : miss sum1 already..haha..plzz 4give me again =)

Terima Kasih

© By Nurhanis Kamarudin | Template Designed By Blog Bingkisan Hati