Thursday, 14 August 2014

Resepi Cookies : Sarang Semut Milting!

Assalamualaikum WBT

Lama tak buka blogwalking,apetah lagi nak tulis blog..nak ikutkan banyak je nak diceritakan disini =)
ok lah,saya ingin kongsikan satu resepi ni taw,serius sangatlah sedap cookies ni,dannn tanpa menggunakan sebiji telur pun! resepi agak simple dan yg alergic telur pun boleh makan atau yang sedang berpantang tu..hehe

Semua orang mempunyai kegemaran biskut raya masing-masing,yang paling famous adalah kuih tart,samperit,almond london,kuih bangkit,biskut choclate chip dan banyakkk lagi lah..
Saya dan adik beradik sangat suka dengan sarang semut ni,resepi tradisi keluarga pula tu..pergi mana-mana tempat memang tak sama rasanya,sebalang besar sehari pun boleh habis! jadi saya nak kongsikan resepinya :)

rupa kuih sarang semut ;) original punya saya yang buat,hehe

SARANG SEMUT BY NURHANISKAMARUDIN

1 Cawan Tepung Jagung
1/2 Cawan Tepung Gandum
15 Sudu Kecil Susu Cair 
3/4 Cawan Buttercup (170g)
1/2 Sudu Kecil Esen Vanilla
1/2 Cawan Gula Halus (if tak suka manis boleh kurangkan)
Coklat Rice
Paper Cup kecil

CARA-CARA

1) Masukkan buttercup dan gula,sebatikan. Dan masukkan Esen Vanilla. 
2) Masukkan tepung jagung dan tepung gandum dan uli sehingga menjadi adunan (saya pakai tangan sahaja)
3) Simpan ke dalam peti sejuk seketika dalam 15 minit.
4) Sagat adunan sedikit demi sedikit dan masukkan ke dalam paper cup menggunakan 2 sudu kecil,taburkan coklat rice

**Bakar selama 15-20 minit (mengikut oven masing),api atas bawah,suhu 130
Rupa adunan setelah dikeluarkan dari peti sejuk ;)

Hasilnya setelah disagat,n masukkan ke dalam paper cup! ;)


OK dah siap! jangan lupa try ok? nanti kalau jadi update lah kat saya..hehe,selamat mencuba!!! =)
Wassalam~





Terima Kasih

© By Nurhanis Kamarudin | Template Designed By Blog Bingkisan Hati